Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Kυκλοφόρησε το 4ο και τελευταίο τεύχος της Litteraterra


"Η Litteraterra είναι ένα περιοδικό βιβλίων και ιδεών. Ξεδιπλώνεται ως αλληγορικό παραμύθι για μια φανταστική χώρα, όπου τα πράγματα ήταν γράμματα κι οι άνθρωποι αλλάζοντας θέση που είχανε τα γράμματα στο χώρο, γράφοντας κείμενα, αλλάζανε τον Κόσμο. Θέτει ως στόχο να αναδειχθούν τα βιβλία ως μέσον ερμηνείας του σύγχρονου κόσμου, πέραν από τα ιδεολογικά στεγανά που μας κληροδότησε ο προηγούμενος αιώνας."

Το περιοδικό "Litteraterra", το οποίο εκδίδεται από τις εκδόσεις "Μαγικό Κουτί" αποτελεί μια εξαιρετική δουλειά που αξίζει να διαβαστεί. Σε άρθρα προηγούμενων τευχών γίνονται μεταξύ άλλων και αναφορές στην εθνικιστική θεωρία.

Το 4o τεύχος που κυκλοφορεί είναι και το τελευταίο:

"Στο προηγούμενο τεύχος είχαμε αφήσει τους κατοίκους του φανταστικού νησιού να αντιμετωπίζουν τον βιβλικό Κατακλυσμό, εξαιτίας της Ύβρεως που διέπραξαν, να λιώσουνε τα γράμματα, να καταστρέψουν τη θεϊκή δυναμική και να την αντικαταστήσουν με την τετράγωνη λογική τους.


Eδώ το παραμύθι ολοκληρώνεται: κάποιοι επέζησαν του Κατακλυσμού και βρέθηκαν στον Κόσμο μας. Φτιάξανε έθνη, πόλεις, πολιτισμό. Λησμόνησαν την πρωταρχική γλώσσα. Ωστόσο, σαν ήρθε η ώρα να επαληθευτεί η προφητεία, πως θα ξανάρθει ο Κατακλυσμός, κάποιοι λιγοστοί θυμήθηκαν ποιοι ήταν. Άνοιξαν τις Πύλες τις Αντίληψης και ενώθηκαν με το Φως.

Αυτά μεταφέρονται εν ολίγοις με μύθους, ποιήματα και δοκίμια. Οι Πύλες της Αντίληψης είναι τρεις: H Πύλη της Πραγματικότητας, η Πύλη της Λογικής, η Πύλη των Ονείρων. H πρώτη ανοίγει μέσα από απόσπασμα του έργου Χάσμα εν λόγω και ρυθμώ, του Σ. Κομνηνού. Εξερευνάται μέσα από δοκίμια του Ν. Βλαντή, της Μ.Βλαντή, του Α.Γούναρη. Η δεύτερη ανοίγει μέσα από απόσπασμα του εργου Το θαύμα της αναπνοής του Δ. Σωτάκη. Οριοθετείται μέσα από δοκίμια Γ.Βαϊλάκη και Σ.Μαμούτου, ποίημα του Γ.Χαντζή από την ποιητική συλλογή Μπέλα Μπουμ. Την Πύλη των Ονείρων ανοίγει απόσπασμα του έργου η Σιωπή στο τέλος του δρόμου του Μ.Πανώριου. Εξερευνάται μέσα από δοκίμια του ιδίου, του Δ.Αργασταρά και του Σ.Παλούκη. Το τεύχος ανοίγει και κλείνει με ποιήματα του Γ.Αλισάνογλου από την ποιητική συλλογή Jesu Christiana, ο βιβλικός χρησμός που το συνοδεύει είναι του Ουίλλιαμ Μπλέικ, σε μετάφραση του Χ.Βλαβιανού.  

Είναι το τελευταίο. Oλοκληρώνεται το παραμύθι της Litteraterra. Γι' αυτό και στο τεύχος υπάρχει δισέλιδο με γραμμές, για να γράψει ο αναγνώστης το δικό του τέλος."


Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα τεύχη της Litteraterra.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου