Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Νικόλας Ιωάννου...Αθάνατος!


Με δυο συμβολικά κόκκινα τριαντάφυλλα και ενημερωτική παρέμβαση στο κέντρο της Λευκωσίας, μια ομάδα από Αυτόνομους Εθνικιστές, τίμησε σήμερα τη μνήμη του ήρωα Νικόλα Ιωάννου που θυσιάστηκε για την Ελευθερία στην περιοχή Banburry της Αγγλίας στις 17 Ιουλίου του έτους 1958, στα πλαίσια συνεργασίας μελών της ΕΟΚΑ και του ΙRΑ για κοινή απόδραση από τις φυλακές Wakefield.

Σύμβολο ανιδιοτελούς προσφοράς στον Αγώνα για την Ένωση και αφοσίωσης στο Σκοπό ο Νικόλας είχε παρατήσει τις σπουδές του και σχεδίαζε την απόδραση των συναγωνιστών του όταν ένα φορτηγό που οδηγούσε δεσμοφύλακας των φυλακών του ανέκοψε την πορεία του τραυματίζοντάς τον θανάσιμα τη στιγμή που είχε επιστρέψει από την Ιρλανδία (όπου είχε κάνει τις τελευταίες διευθετήσεις για την απόδραση) και μετέφερε μαζί του κάποια σημαντικά έγγραφα...


*το έντυπο που διανεμήθηκε


Στη φωτογραφία φαίνεται και η επιγραφή που γράφτηκε τότε κατά την ταφή του. Tην παραθέτουμε σε ελεύθερη μετάφραση στη νέα Ελληνική:

«ΕAΝ Ο ΩΡΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΤΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΝΕΙΜΕ Η ΤΥΧΗ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ»

Περισσότερες φωτογραφίες: φώτο 1 - φώτο 2 - φώτο 3 - φώτο 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου