Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Against modern football - Κόντρα στο μοντέρνο ποδόσφαιρο.

Eίναι γεγονός ό΄τι  η εθνική πραγματικότητα αποτελεί μέρος της όλης κοινωνικής εξέλιξης. Έχοντας ως δεδομένο στον δικό μας τρόπο ζωής την πλήρη εναρμόνιση του ανθρώπου με την φύση θεωρούμε λοιπόν τον αθλητισμό αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας. Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. Ένα κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό με παιδαγωγικό χαρακτήρα που οδηγεί στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. 

Έτσι μεγάλη αγάπη τρέφουμε και για την στρογγυλή θεά. Το ποδόσφαιρο. Το άθλημα αυτό που πήρε σάρκα και οστά μέσα από μικρές σωματειακές κοινότητες και συνδέσμου και συνένωσε ανθρώπους με κοινά οράματα και ιδανικά. Το άθλημα που οδήγησε εκατοντάδες νέους μέσα σε ένα διαπαιδαγωγικό και κοινωνικό υγιεινό περιβάλλον. Ενσωμάτωσε την άθληση στα σωματεία της πόλης ή του χωριού. Αυτό το άθλημα το οποίο σήμερα εκφράζεται μέσα από εταιρείες στο σύγχρονο στάδιο του πολυπολιτισμού. Το άθλημα εκμετάλλευσης ανηλίκων για να κερδοφορούν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες και οι εταιρείες με σωματειακές ονομασίες. Σωματέμποροι παιδιών που κερδίζουν από τους γονείς των ανήλικων ποδοσφαιριστών, μάνατζερ και πάτρωνοι που κερδίζουν από τους παίκτες αλλά και τους φιλάθλους στο όνομα του σωματείου και των ακαδημιών του. Χωρίς παιδεία και υποδομές οι νεαροί ποδοσφαιριστές τους ανήκουν σε ένα καμουφλαρισμένο σωματεμπόριο λευκής σαρκός.



Τό σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα που γνωρίσαμε ή που και κάποιοι φαντάζονται ακόμη και σήμερα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας για την τιμή του σωματείου, της ομάδας του χωριού και της κοινότητας ανήκει πλέον στο παρελθόν όσο και αν οι σημερινοί συνδέσμοι φιλάθλων εθελοτυφλούν. Το σημερινό ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα που ενώνει ιδεολογίες και καταγωγές, θρησκευτικές ή φυλετικές προτιμήσεις.  

Και βεβαίως αφορμή για το άρθρο αυτό είναι η δημιουργία κάρτας οπαδού η οποία θα ισχύσει στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στα πλαίσια της πάταξης της «βίας». Είναι γνωστό ό΄τι στην Ευρώπη δεν υπάρχει πουθενά αυτό το μέτρο σε αυτή την μορφή. Αν και ολοένα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των οργανωμένων συνδέσμων εν τούτοις η ουσία αφορά την μονοδρόμηση του ποδοσφαίρου στα γρανάζια της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας και όχι στην κάρτα οπαδού. Ενάντια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κόντρα στο μοντέρνο ποδόσφαιρο και στην κατάντια του ποδοσφαίρου καλούμε τους οργανωμένους οπαδούς να αυτονομηθούν και να κάνουν το πρώτο βήμα. 

Την δημιουργία των δικών τους σωματείων που θα είναι μακρυά από την οικονομική εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της F.C. United of Manchester ομάδας που δημιουργήθηκε από οπαδούς της Manchester United οι οποίοι το 2005 διαφώνησαν με την απόφαση της τότε διοίκησης να πουλήσει την εταιρεία - ομάδα στον Αμερικάνό Μalcolm Glazer. 

Και βεβαίως δεν θα μπορούσε από την εκβιομηχανοποίηση του ποδοσφαίρου να απουσιάζει η εμπλοκή της παγκοσμιοποίησης και του πολυπολιτισμού. Της ισοπέδωσης της εξαφάνισης της λευκής φυλής μέσα στα πλαίσια αυτά. Κόντρα σε αυτή την ομοιομορφία της UEFA και της FIFA ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο μπορούμε να σταθούμε εμείς οι Εθνικοσοσιαλιστές και οι Φασίστες οπαδοί διαχωρίζοντας άμεσα την θέση μας από τα σωματεία τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο Ελλαδικό κορμό.  Μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα και να δημιουργήσουμε τις δικές μας ποδοσφαιρικές ομάδες ξεκαθαρίζοντας έτσι ό΄τι το ποδόσφαιρο είναι ο τρόπος και όχι ο σκοπός, ό'τι το ποδόσφαιρο είναι το μέσον και όχι η ΙΔΕΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου