Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Γεώργιος Γρίβας “Διγενής”: 5/7/1897-27/1/1974





"Έπεσεν ο βαθύσκιος δρυς υπό την σκιάν του οποίου το Έθνος των Ελλήνων εγνώρισε ημέρας μεγαλείου και ανατάσεως. 
Ο μυθικός Διγενής υπέκυψε χθες εις τα μαρμαρένια αλώνια, αφού εκτυπήθη γενναίως με τον Χάροντα."


Ο Συνταγματάρχης Γρίβας με την τιμημένη στολή του Έλληνα αξιωματικού. Ο Γρίβας που πολέμησε σαν απλός στρατιώτης τους Τούρκους στη Μικρά Ασία, σαν Επιτελάρχης του Ιταλούς στην Πίνδο και σαν αρχηγός της ένδοξης «Χ» τους γερμανούς και τους κομμουνιστές στην Αθήνα

Ο Λεβεντόγερος της ΕΟΚΑ. Ο άνθρωπος που νίκησε την παντοδύναμη Βρετανική αποικιοκρατική δύναμη και έκανε τον κατά τ΄ άλλα ανίκητο στρατάρχη Χάρτιγκ, να γράψει για τον Γρίβα ..

«Είναι εξαιρετικός οργανωτής και ειδικός αρχηγός ανταρτών… Εφόσον ο Γρίβας βρίσκεται στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ θα διατηρήσει τη δύναμή της».




Ο Γρίβας μετά την επιβολή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, αναγκάζεται να φύγει από την Κύπρο. Στις 17 Μαρτίου 1959 φτάνει στην Αθήνα όπου τον περιμένει πλήθος επισήμων και λαού. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος στεφανώνει τον Διγενή με χρυσό στεφάνι.
Την επομένη η Βουλή των Ελλήνων τιμά τον Γρίβα. Ο Ροδόπουλος, τότε πρόεδρος της Βουλής διαβάζει:
«Η Βουλή των Ελλήνων τιμώσα τον γενναίον στρατιώτην και άπαντας τους υπό την ηγεσίαν του αγωνισθέντας δια την ελευθερίαν της Κύπρου, αποτίει φόρον τιμής εις τους ηρωικούς νεκρούς και τα θύματα του ένδοξου αγώνος. 
Εκφράζει την βαθείαν ευγνωμοσύνη του Έθνους προς πάντας τους γενναίους μαχητάς. Κηρύσσει τον ένδοξον και ηρωικόν αξιωματικόν του Ελληνικού στρατού   
                                                                Γεώργιον Γρίβα (Διγενή), ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ»


Ο επαναστατικός αγώνας της ΕΟΚΑ και του αρχηγού Διγενή ρίζωσε στις ψυχές μας, δίδαξε και θα μαθαίνει τις νέες γενιές πως όταν υπάρχει θέληση αποφασιστικότητα και ομαδικό πνεύμα όλα μπορούν να ανατραπούν, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ο αγώνας για την Ένωση δε τελείωσε ούτε το 59', ούτε το 74'..  Αθάνατος!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου