Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Παύλος Μελάς

Μια απο τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού Έθνους, και σύμβολο δόξας και τιμής του Μακεδονικού αγώνα. 
Γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας στις 
29 Μαρτίου 1870 και η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τη Βόρεια Ήπειρο. Ο ρόλος του ήταν καθοριστικός στην έναρξη της ένοπλης δράσης στην περιοχή της Μακεδονίας αφού επικεφαλής σώματος εκ 35 μόλις ανδρών που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη για την διάσωση της Ελληνικής αυτής περιοχής.
Σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1904, βρισκόμενος στη Στάτιστα της Καστοριάς απο την πρηγούμενη μέρα και μετά απο προδοσία-παγίδα απο συμμορία βούλγαρων στους τούρκους οι οποίοι ψάχνοντας δήθεν για τους επικηρυγμένους συμμορίτες βούλγαρους, τον περικύκλωσαν μαζί με τους υπόλοιπους συναγωνιστές τους στο σπίτι που διέμενε και μετά απο πολύωρη μάχη πυροβολήθηκε στην μέση και ξεψύχησε.
Ο Αγώνας που έδωσε όλο αυτό το διάστημα ο Παύλος δικαιώθηκε. Μετά το θάνατο του, η δράση των Ελληνικών δυνάμεων εγινε πιο έντονη, περιορίζοντας τη δράση των Βούλγαρων Κομιτατζήδων, και επιτυγχάνοντας την ένωση Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας με την Ελλάδα. Κατάφερε να ξεσηκώσει και να συσπειρώσει ολόκληρο τον Ελληνικό λαό για την σωτηρία της Μακεδονίας μας.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ !


θάνατος του είναι ζωή στους κουρασμένους από τη μετριότητα του κόσμου. Ο Θάνατος του ανασταίνει τους κοιμισμένους, ταράζει τούς μαργωμένους, δυναμώνει τους αδύνατους, δροσίζει τους διψασμένους, ο θάνατος του Νέου, ο θάνατος του Ωραίου ο θάνατος του Αντρείου.......Ψυχή, ψυχή ωραία, γλυκιά πενταπάρθενη που ερωτεύτηκες το θάνατο δίδαξε μας, ω, μάθε μας να μη πονει και να μην καίει το αντίκρισμα της αγωνίας σου, ψυχή ωραία πενταπάρθενη. (Ιων Δραγούμης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου