Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Καραολής και Δημητρίου θα γενώ.



Ήταν σαν σήμερα, στις 10 Μαίου το 1956 όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες οδηγούσαν στην αγχόνη τον Μιχαλάκη Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου. Οι πρώτοι μεταξύ των πρώτων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνος της ΕΟΚΑ. Οι πρώτοι αγωνιστές που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τα Αγγλικά στρατεύματα κατοχής. Απαγχονίσθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και η γενναία τους στάση μπροστά στους δήμιους τους έγινε φάρος για κάθε Έλληνα ενωτικό της Κύπρου.


Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου το 1933 στο Παλαιχώρι της Πιτσιλιάς. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και εργαζόταν σαν δημόσιος υπάλληλος. Εντάχθηκε από τους πρώτους στον αντιαποικιακό αγώνα και υπήρξε λαμπρό παράδειγμα αγωνιστού. Στις 28 Οκτωβρίου το 1955 καταδικάσθηκε σε θάνατο από τα Αγγλικά στρατεύματα κατοχής.


Ο αγωνιστής Ανδρέας Δημητρίου καταγόταν από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού. Γεννήθηκε το 1934 και από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα αφού διετέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Η δράση του Δημητρίου στην ΕΟΚΑ ήταν πολυσήμαντη. Μια από τις επιχειρήσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν και η αρπαγή όπλων από τις στρατιωτικές αποθήκες των κατοχικών αρχών, στις οποίες εργαζόταν. Η επιχείρηση πέτυχε απόλυτα και η Ε.Ο.Κ.Α. ενισχύθηκε σημαντικά. αφού οι ένοπλες ομάδες της ΕΟΚΑ μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες μόνο με κυνηγετικά. Κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της   Intelligence Service Sgt. Taylor. Καταδικάσθηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού ενώ έκανε έφεση η οποία απορρίφθηκε, όπως απορρίφθηκε και η αίτηση για χάρη, την οποία υπέβαλαν οι δικηγόροι στον Κυβέρνητη Χάρτινγκ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Ο απαγχονισμός των παλληκαριών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων είναι σηματικός σταθμός στην νεώτερη ιστορία του Ελληνισμού. Στα αχνάρια των αγωνιστών της ΕΟΚΑ περπατούμε εμείς, οι συνεχιστές της Ενωτικής Παράταξης. Οφείλουμε να δείξουμε τον δρόμο προς την απελευθέρωση και την τελική έκβαση του αγώνα μας που είναι η ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ-ΕΝΩΣΗ.
Ελάχιστο φόρο τιμής η μνήμη των ΚΑΡΑΟΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ Ο ΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
ΜΑΥΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου