Ήταν 2 Αυγούστου το 1996 όταν ξεκινούσε η πορεία των μοτοσυκλεττιστών από την τελευταία τότε διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Βερολίνο. Στην πορεία συμμετέχουν εκτός από Έλληνες, μοτοσυκλεττιστές από τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Η πορεία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Κ.Ο.Μ. και όπως δήλωνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλεττιστών Γιώργος Χατζηκώστας "Με την πορεία που θα κάνουν οι μοτοσυκλεττιστές θέλουν να διαφωτίσουν όλο τον κόσμο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων".
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει στους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και διαφόρων οργανισμών την παρουσία στα κατεχόμενα μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης "Γκρίζων Λύκων" και στις 13 Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τη δολοφονία του και απευθύνει έκκληση προς τις δυο πλευρές να αποφύγουν στο μέλλον προκλητικές ενέργειες.
Στις 14 Αυγούστου σε γενικό πένθος κηδεύεται στις 11 το πρωί ο Αναστάσιος Ισαάκ. Χιλιάδες Κυπρίων και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της κυπριακής κυβέρνησης καθώς και αντιπροσωπεία της Ελλάδας συνοδεύουν τον 24χρονο Ελληνοκύπριο στην τελευταία του κατοικία. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει ότι η Ελλάδα θα είναι η ανάδοχος του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο η γυναίκα του δολοφονημένου Τάσου Ισαάκ.
Μετά την κηδεία μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται στα κατεχόμενα να εναποθέσει λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ελληνοκύπριος Αναστάσιος Ισαάκ. Ξεκινούν νέες συγκρούσεις και οι Τούρκοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Στις 2:25 το μεσημέρι δολοφονείται ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού όταν άοπλος και με ένα τσιγάρο στα χείλη προσπαθεί να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας, στο φυλάκιο των στρατευμάτων κατοχής της Δερύνειας και να την κατεβάσει. Αμέσως μετά τη δολοφονία στρατιώτες του Τουρκικού κατοχικού στρατού πυροβολούν αδιακρίτως τους άοπλους διαδηλωτές. Τρία ακόμη άτομα τραυματίζονται σοβαρά και μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Λευκωσίας.Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο τίθεται για πρώτη φορά σε επιφυλακή. Η έκθεση καταπέλτης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της εθνικιστικής τουρκικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" στα αιματηρά επεισόδια της Δερύνειας και στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό. Στη Νέα Υόρκη έξω από το κτίριο του ΟΗΕ περισσότεροι από 1000 ομογενείς πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας για τις εν ψυχρώ δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων. Κατά των διαδηλωτών όμως επιτίθεται αναίτια η αμερικανική αστυνομία η οποία τραυματίζει 7 άτομα και συλλαμβάνει άλλα 4 τα οποία αφήνει λίγη ώρα αργότερα ελεύθερα.
Μετά την κηδεία στο Παραλίμνη ο πατέρας του νεκρού απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία και σύνεση ώστε να μην γίνει άλλος ανυπεράσπιστος νέος στόχος των Τούρκων στρατιωτών ενώ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παίρνει η αστυνομία αποκλείοντας την περιοχή της Δερύνειας προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας αποκηρύσσει το νέο αιματηρό συμβάν στην ουδέτερη ζώνη και κρίνει περιττό τον πυροβολισμό που σκότωσε τον Σολωμό Σολωμού. Προειδοποίησε όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και έκανε έκκληση για σεβασμό της ουδέτερης ζώνης.
Καταπέλτης για τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής είναι η έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τη δολοφονία του Σ. Σολωμού. Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι δεν χρειαζόταν η χρήση πυρών από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 14ης Αυγούστου και αναφέρει ότι αμέσως μετά τη δολοφονία οι στρατιώτες πυροβολούσαν αδιακρίτως τους άοπλους διαδηλωτές.
28 Αυγούστου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι θα ζητήσει από τη γερμανική τηλεόραση στοιχεία για το βίντεο που πρόβαλε και εμφάνιζε τον Ραούφ Ντενκτάς να βρίσκεται στη Δερύνεια τις ημέρες των αιματηρών επεισοδίων παρακολουθώντας από κοντά τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.
13 χρόνια μετά οι δολοφόνοι του Αναστάσιου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού μένουν ακόμη ασύλληπτοι. Ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα Κατεχόμενα, Μεχμέτ Αρσλάν, ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, “υπουργός γεωργίας” του ψευδοκράτους, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας της ΜΙΤ, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα της Interpol και
υποψήφιος στις «βουλευτικές εκλογές» του ψευδοκράτους ο οποίος με απύθμενο θράσος, μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα πως θα πυροβολούσε ξανά τον ήρωα, δείχνοντας να μην έχει μετανιώσει καθόλου για την αποτρόπαια πράξη του. Αν και έχει επικηρυχθεί από την Interpol, εντούτοις παραμένει ασύλληπτος, καθώς δεν μπορεί να εντοπιστεί(!)
Ο Αναστάσιος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού έπεσαν νεκροί τον Αύγουστο του 1996 αλλά περήφανοι και ελεύθεροι. Δολοφονήθηκαν από το Τουρκικό κράτος όπως δολοφονούνται οι λαοί της Μικράς Ασίας από το ίδιο κράτος. Οι δύο ήρωες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας μας υπενθυμίζουν ότι είναι έγκλημα να ξεχνάς. Η ημισέληνος στον Πενταδάκτυλο μάς δείχνει το δρόμο της απελευθέρωσης. Οι πολιτικάντηδες του Κυπριακού κατεστημένου θα βρουν μπροστά τους εμάς που διαλέγουμε την Τιμή αντί την ντροπή. Κάθε μέρα που περνά δίνουμε το παρών μας. Έτσι θα είμαστε στο δρόμο για την Νίκη. Γιατί στα μάτια των παιδιών μας μπορούμε να δούμε τις δικές μας Θυσίες.
ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ Ο ΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Από το Βερολίνο στην Πράγα και μετά στη Βουδαπέστη οι μοτοσυκλεττιστές φθάνουν στις 5 Αυγούστου στο Βελιγράδι συνεχίζοντας έτσι την πορεία με τελικό προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια. Στις 7 Αυγούστου ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη ακόμα 70 Έλληνες και 15 Ιταλοί μοτοσυκλεττιστές για να συναντήσουν στον Βόλο τους υπόλοιπους 120 που ξεκίνησαν από το Βερολίνο. Και ενώ στις 8 Αυγούστου ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τον Πειραιά 200 μοτοσυκλεττιστές, στο αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας πραγματοποιείται σύσκεψη όπου εξετάζεται η λήψη διαφόρων μέτρων για την αποφυγή ενδεχόμενων επεισοδίων κατά την ημέρα της πορείας των μοτοσυκλεττιστών στην Κερύνεια.
Την ίδια ώρα στην Λευκωσία διαχέονται πληροφορίες ότι έρχονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα 2500 μέλη των ακροδεξιών "Γκρίζων Λύκων". Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με την εκδήλωση των μοτοσυκλεττιστών ενώ ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αγγλοαναθρεμμένος Γλαύκος Κληρίδης απευθύνει έκκληση στους μοτοσυκλεττιστές να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις συγκρούσεις με τον ΟΗΕ και να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.
Στα κατεχόμενα από την Τουρκία Ελληνικά εδάφη, ο λεγόμενος "υπουργός Εξωτερικών" του ψευδοκράτους Ατάι Αχμέτ Ρασίτ, επαναλαμβάνει τις απειλές Ντενκτάς ότι όποιος περάσει τη γραμμή αντιπαράταξης θα πυροβολείται από τον τουρκικό στρατό κατοχής. Στις 10 Αυγούστου στο λιμάνι της Λεμεσού φθάνουν στην Κύπρο 300 περίπου μοτοσυκλεττιστές τους οποίους υποδέχονται πλήθος κόσμου ενώ συγγενείς των αγνοουμένων τους προσφέρουν γαρύφαλλα. Ο ψευδοπρωθυπουργός Ατούν και ο διοικητής της τουρκικής δύναμης Κουντακτσί διατυπώνουν νέες απειλές λέγοντας ότι "όποιος τολμήσει να περάσει τα λεγόμενα σύνορα θα πληρώσει την ενέργειά του".
Στις 11 Αυγούστου στις 10 το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κληρίδη και τη συμμετοχή υπουργών, αξιωματούχων, της ηγεσίας της αστυνομίας και του προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσυκλεττιστών Γ. Χατζηκώστα. Για λόγους υψίστης ασφαλείας αποφασίζεται η ματαίωση της αντικατοχικής πορείας των μοτοσυκλεττιστών. Ο Γ. Χατζηκώστας ανακοινώνει επίσημα στα μέλη της Κ.Ο.Μ και στους υπόλοιπους μοτοσυκλεττιστές τη ματαίωση της πορείας και τους καλεί να αποχωρήσουν. Με έκδηλη απογοήτευση οι μοτοσυκλεττιστές διαλύονται και διασπώνται αφού μια μεγάλη ομάδα προσπαθεί να εισχωρήσει στη νεκρή ζώνη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδό τους στα κατεχόμενα.
Για μια ακόμη φορά το αντικατοχικό κίνημα της Κύπρου συλλαμβάνεται αδιάβαστο. Η απειρία και η έλλειψη γνώσης σε πορείες, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις είναι ολοφάνερη. Οι δυνάμεις εξουσίας της Κυπριακής κοινωνίας για χρόνια κρατούσαν, και κρατούν ακόμα, την όποια ομάδα που αντιτίθεται στην κατοχή, δέσμια του Κυπριακού κατεστημένου. Η οικονομική εξάρτηση των οργανώσεων, ιδρυμάτων και σωματείων από το κράτος, η κομματική σύνδεση καθώς και η συμμετοχή στις αντικατοχικές αυτές ομάδες παραγοντίσκων, βουλευτών, κομματαρχών και ηγετίσκων της Κυπριακής πολιτικοοικονομικοκοινωνικής ζωής ήταν ανέκαθεν τροχοπέδη στην εξέλιξη της κινηματικής λογικής. Γι’ αυτό σήμερα είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ η δραστηριοποίηση Αυτόνομων εκφράσεων χωρίς εξαρτήσεις. Η δράση μέσα από αυτό το δρόμο θα είναι η εγγύηση του τελικού μας στόχου.
Στις 12 το μεσημέρι μια ομάδα διαδηλωτών ξεφεύγει από την αστυνομία και τη δύναμη του ΟΗΕ και κατευθύνεται προς την πράσινη γραμμή καταφέρνοντας έτσι να περάσει το συρματόπλεγμα και να εισέλθει στα κατεχόμενα. Ανάμεσά τους και ο Αναστάσιος Ισαάκ. Την ίδια ώρα δημιουργούνται δυο μέτωπα συγκρούσεων μεταξύ των μοτοσυκλεττιστών και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Το πρώτο στην περιοχή Άχνας-Βρυσούλλων μεταξύ Δεκέλειας και Δερύνειας και το δεύτερο στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Σοπάζ στη Λευκωσία. Η ειρηνευτική δύναμη του Ο.Η.Ε. παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα γεγονότα τόσο στην περιοχή της Δερύνειας όσο και στο Σοπάζ.
Την ίδια ώρα στην Λευκωσία διαχέονται πληροφορίες ότι έρχονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα 2500 μέλη των ακροδεξιών "Γκρίζων Λύκων". Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με την εκδήλωση των μοτοσυκλεττιστών ενώ ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αγγλοαναθρεμμένος Γλαύκος Κληρίδης απευθύνει έκκληση στους μοτοσυκλεττιστές να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις συγκρούσεις με τον ΟΗΕ και να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.
Στα κατεχόμενα από την Τουρκία Ελληνικά εδάφη, ο λεγόμενος "υπουργός Εξωτερικών" του ψευδοκράτους Ατάι Αχμέτ Ρασίτ, επαναλαμβάνει τις απειλές Ντενκτάς ότι όποιος περάσει τη γραμμή αντιπαράταξης θα πυροβολείται από τον τουρκικό στρατό κατοχής. Στις 10 Αυγούστου στο λιμάνι της Λεμεσού φθάνουν στην Κύπρο 300 περίπου μοτοσυκλεττιστές τους οποίους υποδέχονται πλήθος κόσμου ενώ συγγενείς των αγνοουμένων τους προσφέρουν γαρύφαλλα. Ο ψευδοπρωθυπουργός Ατούν και ο διοικητής της τουρκικής δύναμης Κουντακτσί διατυπώνουν νέες απειλές λέγοντας ότι "όποιος τολμήσει να περάσει τα λεγόμενα σύνορα θα πληρώσει την ενέργειά του".
Στις 11 Αυγούστου στις 10 το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κληρίδη και τη συμμετοχή υπουργών, αξιωματούχων, της ηγεσίας της αστυνομίας και του προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσυκλεττιστών Γ. Χατζηκώστα. Για λόγους υψίστης ασφαλείας αποφασίζεται η ματαίωση της αντικατοχικής πορείας των μοτοσυκλεττιστών. Ο Γ. Χατζηκώστας ανακοινώνει επίσημα στα μέλη της Κ.Ο.Μ και στους υπόλοιπους μοτοσυκλεττιστές τη ματαίωση της πορείας και τους καλεί να αποχωρήσουν. Με έκδηλη απογοήτευση οι μοτοσυκλεττιστές διαλύονται και διασπώνται αφού μια μεγάλη ομάδα προσπαθεί να εισχωρήσει στη νεκρή ζώνη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδό τους στα κατεχόμενα.
Για μια ακόμη φορά το αντικατοχικό κίνημα της Κύπρου συλλαμβάνεται αδιάβαστο. Η απειρία και η έλλειψη γνώσης σε πορείες, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις είναι ολοφάνερη. Οι δυνάμεις εξουσίας της Κυπριακής κοινωνίας για χρόνια κρατούσαν, και κρατούν ακόμα, την όποια ομάδα που αντιτίθεται στην κατοχή, δέσμια του Κυπριακού κατεστημένου. Η οικονομική εξάρτηση των οργανώσεων, ιδρυμάτων και σωματείων από το κράτος, η κομματική σύνδεση καθώς και η συμμετοχή στις αντικατοχικές αυτές ομάδες παραγοντίσκων, βουλευτών, κομματαρχών και ηγετίσκων της Κυπριακής πολιτικοοικονομικοκοινωνικής ζωής ήταν ανέκαθεν τροχοπέδη στην εξέλιξη της κινηματικής λογικής. Γι’ αυτό σήμερα είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ η δραστηριοποίηση Αυτόνομων εκφράσεων χωρίς εξαρτήσεις. Η δράση μέσα από αυτό το δρόμο θα είναι η εγγύηση του τελικού μας στόχου.
Στις 12 το μεσημέρι μια ομάδα διαδηλωτών ξεφεύγει από την αστυνομία και τη δύναμη του ΟΗΕ και κατευθύνεται προς την πράσινη γραμμή καταφέρνοντας έτσι να περάσει το συρματόπλεγμα και να εισέλθει στα κατεχόμενα. Ανάμεσά τους και ο Αναστάσιος Ισαάκ. Την ίδια ώρα δημιουργούνται δυο μέτωπα συγκρούσεων μεταξύ των μοτοσυκλεττιστών και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Το πρώτο στην περιοχή Άχνας-Βρυσούλλων μεταξύ Δεκέλειας και Δερύνειας και το δεύτερο στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Σοπάζ στη Λευκωσία. Η ειρηνευτική δύναμη του Ο.Η.Ε. παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα γεγονότα τόσο στην περιοχή της Δερύνειας όσο και στο Σοπάζ.
Το απόγευμα ο Αναστάσιος Ισαάκ από το Παραλίμνη στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν συμπατριώτη του τον οποίο κτυπούσαν οι Τούρκοι δέχτηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν και άλλοι λυσσασμένοι έποικοι, Τουρκοκύπριοι και Γκρίζοι Λύκοι και τον κτυπούν αλύπητα με πέτρες, ρόπαλα και τσεκούρια. Τα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης παρακολουθούν αμέτοχα.
Καθοδηγητής της δολοφονίας του Αναστάσιου Ισαάκ ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα από την Τουρκία Ελληνικά εδάφη, Μεχμέτ Αρσλάν. Οι εικόνες του μέχρι θανάτου ξυλοδαρμού του Αναστάσιου Ισαάκ κάνουν το γύρο του κόσμου και προκαλούν αναστάτωση στη παγκόσμια κοινή γνώμη. Μένουν χαραγμένες στη μνήμη των συντρόφων και καθοδηγούν το μυαλό και την ψυχή. Οι τραυματίες από τα επεισόδια της πρώτης μέρας στη γραμμή της αντιπαράταξης ανέρχονται στους 41.
Ο τότε αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην κυπριακή αστυνομία της οποίας ευθύνη ήταν να αποτρέψει τους διαδηλωτές να εισέλθουν στην νεκρή ζώνη αλλά και ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων να εμποδίσουν τους αντιδιαδηλωτές να πλησιάσουν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Ο Ραούφ Ντενκτάς αποδίδει προκλητικότατα τη δολοφονία του Αναστάσιου Ισαάκ σε οργισμένους τουρκοκύπριους και η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ καταλογίζει ευθύνες για τα τραγικά επεισόδια στη Δερύνεια στην ελληνοκυπριακή πλευρά.Καθοδηγητής της δολοφονίας του Αναστάσιου Ισαάκ ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα από την Τουρκία Ελληνικά εδάφη, Μεχμέτ Αρσλάν. Οι εικόνες του μέχρι θανάτου ξυλοδαρμού του Αναστάσιου Ισαάκ κάνουν το γύρο του κόσμου και προκαλούν αναστάτωση στη παγκόσμια κοινή γνώμη. Μένουν χαραγμένες στη μνήμη των συντρόφων και καθοδηγούν το μυαλό και την ψυχή. Οι τραυματίες από τα επεισόδια της πρώτης μέρας στη γραμμή της αντιπαράταξης ανέρχονται στους 41.
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει στους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και διαφόρων οργανισμών την παρουσία στα κατεχόμενα μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης "Γκρίζων Λύκων" και στις 13 Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τη δολοφονία του και απευθύνει έκκληση προς τις δυο πλευρές να αποφύγουν στο μέλλον προκλητικές ενέργειες.
Στις 14 Αυγούστου σε γενικό πένθος κηδεύεται στις 11 το πρωί ο Αναστάσιος Ισαάκ. Χιλιάδες Κυπρίων και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της κυπριακής κυβέρνησης καθώς και αντιπροσωπεία της Ελλάδας συνοδεύουν τον 24χρονο Ελληνοκύπριο στην τελευταία του κατοικία. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει ότι η Ελλάδα θα είναι η ανάδοχος του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο η γυναίκα του δολοφονημένου Τάσου Ισαάκ.
Μετά την κηδεία μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται στα κατεχόμενα να εναποθέσει λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ελληνοκύπριος Αναστάσιος Ισαάκ. Ξεκινούν νέες συγκρούσεις και οι Τούρκοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Στις 2:25 το μεσημέρι δολοφονείται ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού όταν άοπλος και με ένα τσιγάρο στα χείλη προσπαθεί να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας, στο φυλάκιο των στρατευμάτων κατοχής της Δερύνειας και να την κατεβάσει. Αμέσως μετά τη δολοφονία στρατιώτες του Τουρκικού κατοχικού στρατού πυροβολούν αδιακρίτως τους άοπλους διαδηλωτές. Τρία ακόμη άτομα τραυματίζονται σοβαρά και μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Λευκωσίας.Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο τίθεται για πρώτη φορά σε επιφυλακή. Η έκθεση καταπέλτης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της εθνικιστικής τουρκικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" στα αιματηρά επεισόδια της Δερύνειας και στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό. Στη Νέα Υόρκη έξω από το κτίριο του ΟΗΕ περισσότεροι από 1000 ομογενείς πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας για τις εν ψυχρώ δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων. Κατά των διαδηλωτών όμως επιτίθεται αναίτια η αμερικανική αστυνομία η οποία τραυματίζει 7 άτομα και συλλαμβάνει άλλα 4 τα οποία αφήνει λίγη ώρα αργότερα ελεύθερα.
Μετά την κηδεία στο Παραλίμνη ο πατέρας του νεκρού απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία και σύνεση ώστε να μην γίνει άλλος ανυπεράσπιστος νέος στόχος των Τούρκων στρατιωτών ενώ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παίρνει η αστυνομία αποκλείοντας την περιοχή της Δερύνειας προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας αποκηρύσσει το νέο αιματηρό συμβάν στην ουδέτερη ζώνη και κρίνει περιττό τον πυροβολισμό που σκότωσε τον Σολωμό Σολωμού. Προειδοποίησε όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και έκανε έκκληση για σεβασμό της ουδέτερης ζώνης.
Καταπέλτης για τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής είναι η έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τη δολοφονία του Σ. Σολωμού. Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι δεν χρειαζόταν η χρήση πυρών από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 14ης Αυγούστου και αναφέρει ότι αμέσως μετά τη δολοφονία οι στρατιώτες πυροβολούσαν αδιακρίτως τους άοπλους διαδηλωτές.
28 Αυγούστου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι θα ζητήσει από τη γερμανική τηλεόραση στοιχεία για το βίντεο που πρόβαλε και εμφάνιζε τον Ραούφ Ντενκτάς να βρίσκεται στη Δερύνεια τις ημέρες των αιματηρών επεισοδίων παρακολουθώντας από κοντά τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.
13 χρόνια μετά οι δολοφόνοι του Αναστάσιου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού μένουν ακόμη ασύλληπτοι. Ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα Κατεχόμενα, Μεχμέτ Αρσλάν, ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, “υπουργός γεωργίας” του ψευδοκράτους, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας της ΜΙΤ, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα της Interpol και
υποψήφιος στις «βουλευτικές εκλογές» του ψευδοκράτους ο οποίος με απύθμενο θράσος, μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα πως θα πυροβολούσε ξανά τον ήρωα, δείχνοντας να μην έχει μετανιώσει καθόλου για την αποτρόπαια πράξη του. Αν και έχει επικηρυχθεί από την Interpol, εντούτοις παραμένει ασύλληπτος, καθώς δεν μπορεί να εντοπιστεί(!)
Ο Αναστάσιος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού έπεσαν νεκροί τον Αύγουστο του 1996 αλλά περήφανοι και ελεύθεροι. Δολοφονήθηκαν από το Τουρκικό κράτος όπως δολοφονούνται οι λαοί της Μικράς Ασίας από το ίδιο κράτος. Οι δύο ήρωες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας μας υπενθυμίζουν ότι είναι έγκλημα να ξεχνάς. Η ημισέληνος στον Πενταδάκτυλο μάς δείχνει το δρόμο της απελευθέρωσης. Οι πολιτικάντηδες του Κυπριακού κατεστημένου θα βρουν μπροστά τους εμάς που διαλέγουμε την Τιμή αντί την ντροπή. Κάθε μέρα που περνά δίνουμε το παρών μας. Έτσι θα είμαστε στο δρόμο για την Νίκη. Γιατί στα μάτια των παιδιών μας μπορούμε να δούμε τις δικές μας Θυσίες.
ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ Ο ΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
ΜΑΥΡΕς ΤΑΞΙΑΡΧΙΕς
ΜΑΥΡΕς ΤΑΞΙΑΡΧΙΕς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου