Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ

ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΣ, ΗΘΙΚΑ ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ   
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ  ΓΕΥΜΑΤΙΣΕ ΣΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
Δεν προλαβαίνουμε πλέον να μετράμε τα ατοπήματα του Κύπρου Χρυσοστόμου. Μετά τις τοποθετήσεις του για Ελλαδίτες Εποίκους, και την ΕΛΔΥΚ ως ξένη δύναμη στην Κύπρο που ανάφερε σε συνέντευξη του στην Χουριέτ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ‘’ξανακτύπησε’’ πιο  δυνατά  τώρα για άλλη μια φορά στην καρδιά της εθνικής μας  συνειδήσεως. Στις αρχές Σεπτεμβρίου(1/9-3/9) ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  συνοδευόμενος από τον στενό του συνεργάτη τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και τον διάκονο του Κυπριανό Κουντούρη μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν σε μια Ορθόδοξη σύναξη των Προκαθήμενων των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης , Πατριάρχου κ Βαρθολομαίου. Στην σύναξη συμμετείχαν επίσης οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος ,Αλεξανδρείας και ο  Αντιοχείας.
Στις 3 Σεπτεμβρίου (το βράδυ της ίδιας μέρας ήταν προγραμματισμένη η αναχώρηση του Κύπρου για την Λάρνακα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα) το μεσημέρι μετά το πέρας της συνάξεως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παράθεσε γεύμα προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων του . Είναι γνωστό ότι ο Πατριάρχης διαθέτει 10 μελή αστυνομικη φρουρά  που του παρέχει το Τουρκικό κράτος. Στο εστιατόριο αφίχθη μετά αστυνομικής συνοδείας ο Πατριαρχηςς μαζι με τους Προκαθημένους. Δίπλα του και ο Κυπρου Χρυσόστομος παρουσία Τούρκων σωματοφυλάκων.... μεγαλεία δηλαδή.... Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στο πανάκριβο εστιατόριο ΒΕΥΤΙ το όποιο βρίσκεται στην άλλοτε αμιγώς  Ελληνική μέχρι το 1950 περιοχή του Αγίου Στεφάνου (νυν Yesilkoy) μόλις 1 χλμ από το Διεθνές αεροδρόμιο Κωνσταντινουπόλεως το οποίο και αυτό είναι χτισμένο σε ελληνικές περιούσιες.Το εστιατόριο ΒΕΥΤΙ είναι το σημείο αναφοράς της τουρκικής ελίτ της Κωνσταντινουπόλεως. Εκεί παρελαύνουν πάμπλουτοι Τούρκοι Επιχειρηματίες, πολιτικοί και καλλιτέχνες της Τουρκίας, διπλωμάτες ξένων χωρών κτλ.  Από το Εστιατόριο  έχουν περάσει στο παρελθόν η Ελληνόφωνη Τουρκόφιλη και λαομίσητη ΝΑΙΝΑΙΚΑ  Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρωθυπουργός της καταστροφής της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής ανιψιός του Προδότη της Κύπρου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μάλιστα υπάρχουν και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του συγκεκριμένου εστιατορίου  του Τούρκου ιδιοκτήτη του  με τους πολιτικούς που μόλις ανέφερα. Χρυσόστομε θα έπρεπει να σου άρεσαν πάρα πολύ τα κρύα πιάτα Patlıcan Beğendi,
 Izgara Köfte , Kuzu Pirzola ;έτσι δεν είναι;;;
Είναι σε όλους γνωστό και αξίζει να σημειωθεί ότι  το Οικουμενικο Πατριαρχειο συντηρείται με ειδικό κονδύλι απο το Υπουργείο Εξωτερικών 1 εκατ Ευρώ το οποίο δίδεται καθε χρονο για μισθοδοσία κληρικων και διοικητικου προσωπικού, συντηρηση εκλησιων,ταξίδια και πασης φύσεως δραστηριοτητες του πατριαρχειου και του Πατριαρχου Βαρθολομαιου κτλ.
Δεν θα αναφερθώ στους Ελλαδιτές Αρχιερείς Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων  διότι αυτοί έχουν αποδείξει χρόνια τώρα ότι είναι εθνικά αδιάφοροι . Ο Αρχιεπισκοπος Χρυσόστομος όμως αποδέχθηκε την πρόσκληση του Βαρθολομαίου και παρακάθισε στο γεύμα. Εδέχθη δηλαδή έστω και ως ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ να γευματίσει σε Τουρκικό εστιατόριο. Δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση;;Οι συνοδοί του δεν επρεπε να τον αποτρέψουν από μια τέτοια κίνηση η οποία θα προκαλέσει δυσμενή σχόλια για το προσωπό του; Οι απορίες μου στρέφονται προς τον Πάφου Γεώργιο (αν θυμάμαι καλά είχε συλληφθεί από τον Τουρκικό Στρατό τον Ιούλιο του 1989 στην Νεκρή Ζώνη σε αντικατοχική εκδήλωση)  ο οποίος θα έπρεπε να τον αποτρέψει απο μια τετοια ενέργεια. Τόσα αρμενικά και γαλλικά εστιατόρια υπάρχουν στην Κων/λη .Έπρεπε να δώσει οπωσδήποτε το παρόν του στο πανάκριβο τουρκικό εστιατόριο;  Θα μπορούσε ίδιος να αρνηθεί  ευγενικά επικαλούμενος εκτός από προσωπικούς και  εθνικούς λόγους. Οι εθνικές του ευαισθησίες σταματούν μάλλον σε ένα τουρκικό εστιατόριο. Ο Αρχιεπίσκοπος  με τους πύρινους λόγους του για το κυπριακο πρόβλημα σήκωνε τα λάβαρα του αντικατοχικού αγώνος λέγοντας ότι πρέπει να παραμείνουμε στην γη των πατέρων μας και να αντισταθούμε σε επερχόμενη τουρκοποίηση της Κύπρου ,στεκόταν επίσης ιδιαιτερα επικριτικός σε εκείνους που πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα και τρώνε  στις ταβέρνες και παίζουν  χαρτιά ενω  ο ίδιος απέδειξε δεν έχει την ανάλογη συμπεριφορά. Τι παραδειγμα δίνει ο Προκαθήμενος της Κυπριακης Εκκλησίας ;;; Η ανακολουθία μεταξύ των λόγων και των έργων του είναι ιδιαιτερα χαρακτηριστική.
Ήμουν σίγουρος ότι δεν θα  έπρεπε να είχα την οποιαδήποτε απαίτηση να γνωρίζει την συγκεκριμένη περιοχή που βρισκόταν  ο Μακαριωτατος Κύπρου, ούτε επίσης την ιστορία που κουβαλά αυτή η περιοχή. Ούτε πως ακόμα στην περιοχή υπάρχουν ακόμα σε πείσμα των καιρών 100 ελληνικές οικογένειες. Του είπανε για την παραλιακή Λεωφόρο  Αγ Στεφάνου όπου ακόμα στέκονται περήφανα τα αρχοντικά σπίτια των Ελλήνων με άλλο όμως ιδιοκτήτη τώρα…  Δεν θυμήθηκε ούτε να ζητήσει να επισκεφτεί ένα μειονοτικό μας ίδρυμα π.χ. το Ελληνικό Γηροκομείο στο Βαλουκλί, ούτε μπήκε στον κόπο να έρθει σε επαφή με Έλληνες της Πόλης.   Αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα για το Μακαριώτατο. Ο Μακαριοτατος δεν καταδέχτηκε να επισκεφθεί την μειονότητα μας… δεν πειράζει τον κέρδισε όμως το τουρκικό εστιατόριο…. Τ
Από το 1955 εως το 1964 που σταμάτησε μερικώς το πραγματικό πογκρόμ ακόμα το αίμα των Ελλήνων μυρίζει στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου από τις βιαιοπραγίες των Τούρκων. Τα ουρλιαχτά των Ελλήνων που εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους  ηχούν ακόμα στα αυτιά μου όταν κατεβαίνω στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.  
Στην Κύπρο οταν θα τελέσει τα μνημόσυνα των πεσόντων της τουρκικής εισβολής οταν θα αντικρίσει τους συγγενείς των, αλλα και τους συγγενείς των αγνοουμένων ας τους ενημερώσει οτι έχει ήσυχη την συνειδησή του έχοντας  την ξεχωριστή τιμή και εμπειρία να γευματίσει σε ενα απο τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινουπόλεωςς σε κατεχόμενη ελληνική περιοχή κερασμένα από το χρεοκοπημένο δυστυχώς Ελλαδικό Κράτος.
Υ.Γ.  1) Θέλω να καταστήσω σαφές οτι το παρόν άρθρο παρουσιάζεται στον αναγνώστη  με σκοπό όχι κακόβουλο αλλά ούτε κακοπροαίρετο. Δεν στρέφεται δηλ. εναντίον της Εκκλησίας αλλα στέκεται επικριτικά ενάντια  στον ηγέτη της Εκκλησίας της Κύπρου  και σε συγκεκριμένη ενέργεια του η οποία προσβάλλει στοιχειωδώς τουλάχιστον την εθνική μας αξιοπρέπεια. Καλείται το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κυπρου αν εχει εναπομείναντα εθνικά χαρακτηριστικά να αποδοκιμάσει την ενέργεια του αυτή   και σαφέστατα και τον ίδιο.       
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΝΙΔΗΣ
Κωνσταντινούπολη 15-9-2011
Ελληνική Κοινότητα Σαλματομβρουκίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου