Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Τρίτη 27 Απριλίου 2010


Μια νέα οργάνωση «σωτήρων» του ελληνισμού καλεί τον κόσμο να διώξει τους ξένους και να παλέψει για αυτοδιάθεση της Κύπρου

«Mαύρες ταξιαρχίες», ξενοφοβικά σύνδρομα... και πράσινα άλογα στη Λεμεσό

Δειλά δειλά κάνουν την εμφάνισή τους στη Λεμεσό οι «μαύρες ταξιαρχίες», μια αυτόνομη εθνικιστική έκφραση ενάντια στην κατοχή για την αυτοδιάθεση, όπως αυτο-προσδιορίζεται. Η «κίνηση» επιχειρεί μέσω κάποιων φυλλαδίων να προβληθεί από Μέσα Ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό την έλξη ενδιαφερομένων στις γραμμές της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεμονωμένα κι επιλεγμένα διοχετεύτηκαν κάποια φυλλάδιά της, όπως το συγκεκριμένο που παρουσιάζουμε, που ρίχθηκε νύχτα κάτω από την πόρτα του ραδιοσταθμού «Κανάλι 6» της Λεμεσού.

Στη μία όψη του φυλλαδίου παρουσιάζεται η κυπριακή ταυτότητα της εθνικιστικής έκφρασης και οι στόχοι της, ενώ στην άλλη «περνά» το σύνθημα με τα ξενοφοβικά σύνδρομα κατά της μετανάστευσης, που εκτιμάται παντού απ΄ τους εθνικιστές πως βρίσκει απήχηση στον κόσμο. «Να μην γίνουμε μειονότητα στη γη των πατέρων μας, να μην μένει κανένας Έλληνας άνεργος για χάρη κάποιου ξένου», διαβάζουμε το κοινό σύνθημα που χρησιμοποιεί κι η αδελφή οργάνωση της Ελλάδας.

Βγαίνοντας «προς τα έξω», η εθνικιστική κυπριακή κίνηση δεν παραλείπει να παραπέμψει και στην ιστοσελίδα της, όπου κανείς μπορεί να βρει διακηρύξεις της, δηλώσεις συμπαράστασης σε παρόμοιες κινήσεις της Ελλάδας, αναφορές στον αγώνα της ΕΟΚΑ, φωτογραφίες των απαγχονισμένων παλικαριών, αλλά και τις 158 στροφές του ελληνικού εθνικού ύμνου.

Παραλήρημα

Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος τους προσανατολισμούς της οργάνωσης, η οποία έχει συνδέσμους με οργανώσεις νεοναζί, εθνικοσοσιαλιστών και ομάδες άλλων ακροδεξιών τάσεων. Ο βασικός άξονας της πολιτικής τους εστιάζει στον κίνδυνο που διατρέχουμε εξαιτίας των μεταναστών. Βεβαίως, δεν λείπουν οι «πατριωτικές» κορώνες και η προσπάθεια σύνδεσης των θέσεών τους με προσωπικότητες όπως ο Ίων Δραγούμης και ο Θεόφιλος Γεωργιάδης τους οποίους επιχειρούν να καπηλευτούν. Παρόμοιες οργανώσεις με τις «Μαύρες Ταξιαρχίες» κάνουν κατά καιρούς την εμφάνιση τους στη Κύπρο. Πρόκειται για περιθωριακές ομάδες λιγοστών νεαρών που θεωρούν ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για προσέλκυση μελών λόγω του γενικότερου κλίματος ξενοφοβίας που δημιουργούν πολιτικοί και ΜΜΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Κωδικός άρθρου: 942689
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/04/2010, Σελίδα: 45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου